Akıllıca alışveriş yapmanın tüyoları neler?
Alışveriş yapmak bazen mutlu eder, bazen de öfkelenmemize neden olur. İhtiyacımız olan şeyleri alıyoruz. İstediğimiz şeyleri alıyoruz. Bazen hem ihtiyacımız olmayan, hem de aslında çok da istemediğimiz şeyleri, nedensizce alıyoruz. Neden diye sorduğumuzda ise buna bir yanıt bulamıyoruz. Kurnaz perakendeciler, aslında bu sorunun yanıtı olabilecek sayısız bahane üretebilir. Ancak günün sonunda, cüzdanımızla baş başa kalan yine biz oluyoruz. Bu yüzden yine kendi başımızın çaresine bakmamız gerekiyor.
Uplifers olarak nasıl daha akıllıca alışveriş yapabileceğinize dair önerileri bir araya getirdik:
1. Mağazaların sizi cezbetmesine izin vermeyin
Perakende sektörü, cüzdanlarımıza giden yolun duyularımızdan geçtiğini çok iyi biliyor. Spor markaları, gençlerin hormonlarına seslenmek için bass sesleri yüksek müzikler çalarken, oteller ve spa salonları aromatik kokular ve soft müziklerle içinizi okşamayı tercih eder, mücevher dükkanları ise yüksek voltajlı halojen ışıklandırmalar kullanır. İşte sizi alışverişe iten bu atmosfere kanmayın.
İlgili yazı: Alışverişe keyif katan Avrupa’nın en ünlü alışveriş caddeleri
2. Mağazaların sizin aklınızdaki fiyatı yukarılara çekmesine izin vermeyin
Aklınızda makul bir fiyat varsa, karşınıza çıkan farklı gramajdaki ürün çeşitleriyle bu fiyatın yukarıya çekilmesine izin vermeyin. Aceleniz olduğunda veya yanınızda çocuklar varsa her bir ürünün gramajına dikkat ayıramayabilirsiniz ancak normal zamanlarda buna dikkat etmeyi unutmayın.
Akıllıca alışveriş yapmanın tüyoları neler?
Satın almak istediğiniz şeyin bir de internetten alışveriş fırsatlarını araştırın.
3. Bedava kampanyalarını dikkatlice inceleyin
Hızlı düşünün, 7 lira verip ister 10 liralık, ister 20 liralık hediye kuponu alabiliyorsunuz. Hangisini tercih ederdiniz? Davranışsal ekonomi üzerine çalışan Dan Ariely, kullanıcıların 20 dolarlık hediyeye daha fazla ilgi gösterdiğini söylüyor. Oysa 20 liralık hediye kuponu, daha fazla para harcamanıza neden oluyor. Bedava hepimize cazip gelebilir ancak bu tür kampanyaları dikkatlice incelemekte fayda var.
4. Kimle alışverişe gittiğinizi unutmayın
Birlikte alışverişe gittiğiniz kişilerin satın alma tercihlerinizi etkilediğini unutmayın. Bazen, yanınızdaki kişi sizin para harcama normlarınızı belirleyebilir ve neyin kabul edilebilir olduğunu ortaya koyabilir. Bir anda kendinizi bir çift ayakkabıya binlerce lira vermiş halde bulmak istemiyorsanız, kimle alışverişe gittiğinize dikkat edin.
İlgili yazı: Yeni yıl alışverişlerinizi seyahat deneyimine çevirmek için 10 neden
5. İnternetten alışveriş fırsatlarından yararlanın
Satın almak istediğiniz şeyin bir de internetten alışveriş fırsatlarını araştırın. İnternetteki kampanyalar sandığınızdan çok daha karlı olabilir.
6. İnternetten alışveriş yaparken “arama” butonunu kullanın
Kahve makinesi satın almak istediğinizde e-ticaret sitelerinin ilgili bölümlerinde gezinmek yerine dorğudan arama butonuna satın almak istediğiniz ürünün adını yazın. Massachusetts Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırma, arama butonunu kullanmayan tüketicilerin diğerlerine göre üç kat daha fazla alışveriş yaptığını ortaya koydu.
7. İhtiyaçlarınızı karşılayın
Temel ihtiyaçlarımızın beslenme, giyinme ve barınma olduğunu düşünebilirsiniz ancak bunların dışında bir de duygusal sağlığımızın gerektirdiği ihtiyaçlarımız var. Kendinizi şımartmak, masaj yaptırmak birkaç örnek olabilir. Bütçeniz elverdiği ölçüde kendinizi ödüllendirmeyi unutmayın.
Akıllıca alışveriş yapmanın tüyoları neler?
Alışveriş yapmadan önce sadece birkaç dakikanızı ayırarak yakınlarda bir indirim kuponu var mı diye bakabilirsiniz.
8. İndirim sezonlarını takip edin
Satın aldığımız her şeyin bir sezonu olduğunu unutmayın. Spor kıyafetleri ocak ayında, elektronik eşyalar genellikle şubat ayında, temizlik ürünleri mart ayında indirime girer. Genel kural, bir ürünün sezonunun sonunda indirime girmesi şeklindedir. Bu indirimleri sıkıca takip edin.
İlgili yazı: Alışveriş tutkusunun ardındaki sırlar
9. Harcamalarınızı azaltmak için zaman ayırın
Zamanınız değerli olabilir ama paranız da değerli. Alışveriş yapmadan önce sadece birkaç dakikanızı ayırarak yakınlarda bir indirim kuponu var mı diye bakabilir, böylelikle ortalama yüzde 20 daha karlı bir alışveriş yapabilirsiniz.
10. Özel fırsatları unutmayın
Bankaların veya üye olduğunuz kuruluşların sizlere sunduğu özel indirim fırsatlarını unutmayın. Bu fırsatlar sayesinde çok daha karlı alışveriş yapmak mümkün.
Kaynaklar:
Wall Street Journal
Real Simple
Yorum Yaz
Not: HTML desteklemez!